Steun voor ontheemde Nepalezen

Steun voor ontheemde Nepalezen

Noodhulp en wederopbouw na aardbevingen en overstromingen in Nepal

Bedrag:€ 55.500,--

500 families in Nepal, vooral vrouwen en kinderen, moeten noodgedwongen zien te overleven in vier kampen, bestaande uit tenten of golfplaten hutten. Hun dorpen zijn in 2015 weggevaagd door landverschuivingen veroorzaakt door aardbevingen en overstromingen tijdens het regenseizoen. Terug kunnen ze niet. Huizen zijn verwoest, vee en landbouwgrond is verloren gegaan. En er is een grote kans dat er nieuwe aardverschuivingen komen.

Wederopbouw
Dankzij de noodhulp van Cordaid Mensen in Nood hebben deze families nu de beschikking over schoon drinkwater en zijn er toiletfaciliteiten. Nu komt het erop aan te zorgen dat deze ontheemde Nepalezen weer een menswaardig bestaan kunnen leiden. Cordaid is, samen met de Nepalese partnerorganisaties Lumanti en Parivartan Patra, inmiddels begonnen met een wederopbouwprogramma. Dat bestaat onder meer uit trainingen zodat deze mensen weer zelf een inkomen kunnen verwerven. Het gaat dan bijvoorbeeld om cursussen houtbewerking, metselen en het weven van bamboemanden.

Verticale moestuintjes
Ook is er veel aandacht voor de voedselvoorziening, waarbij de bouw van de verticale moestuintjes het meest opvallen. Gewassen worden gestapeld verbouwd op goede aarde in plaats van in de rotsachtige berggrond. Op die manier kunnen de families langzamerhand weer in hun eigen eten voorzien. Een tweede voordeel van deze methode is dat er schaars water wordt bespaard door een slim irrigatiesysteem.

Etnische minderheid
De families zijn Tamang, een etnische minderheid in Nepal. De Tamang zijn het zwaarst getroffen door de ramp in 2015. Ze zijn arm en hebben nauwelijks toegang tot het Nepalese onderwijs. 60% van de getroffen families bestaat uit vrouwen en kinderen. Het verlies van familieleden en het feit dat deze mensen nog nooit in een tentenkamp hebben geleefd, heeft bij een deel van hen geleid tot ernstige trauma’s.

Meer weten?
De voortgang van het wederopbouwprogramma is hier te vinden. Een korte documentaire over de hulp van Cordaid in Nepal staat hier.