Terug naar prikbord

Dijkenreparatie Nachnapara in volle gang

Dijkenreparatie Nachnapara in volle gang

Bangladesh, aanleg dijk, sam's kledingactie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op 10 april jl. startte Cordaid Mensen in Nood met de versteviging en reparatie van een doorgebroken rivierdijk in Nachnapara. Nanchnapara ligt in het Pathuakali district, in de zuidwestelijke Delta van Bangladesh. Dit is een gebied dat extra kwetsbaar is voor overstromingen. Reparatie van de dijk – en twee kleine dijkjes - is in volle gang. Samen met partnerorganisatie Caritas en de hulp van zo’n 200 lokale arbeidskrachten is inmiddels 40% van de dijk afgerond. 

De methode die Cordaid Mensen in Nood toepast is gebaseerd op het gebruik van jutezakken en gras. Dankzij de jutezakken is de dijk beschermd in het geval het gebied getroffen wordt door springtij of overstromingen buiten het seizoen. Om te voorkomen dat hoogtij/springvloed het nog niet gewortelde gras aantast, zijn de zandmatten en jutten zakken vastgezet. Ook zijn pollen gras gebruikt in plaats van graszaad om het gehele proces te versnellen.  

Volgende maand brengt Gerdien Segers, Programmamanager bij Cordaid samen met een hydraulic engineer een bezoek aan de dijk. Er wordt een technische inspectie uitgevoerd en er zal een bijeenkomst worden georganiseerd met het lokale team dat verantwoordelijk is voor het onderhoud en inspectie van de dijk. Ook wordt de Universiteit van Pathuakali bezocht om te bekijken hoe het graszaad project daar verloopt. De universiteit van Wageningen en de Universiteit van Pathuakali zijn samen betrokken bij dit traject.

De universiteit van Pathuakali gaat proefvelden aanleggen om diverse soorten lokaal en geïmporteerd gras (uit Azië) te testen waarbij gekeken zal worden naar bruikbaarheid wat betreft dijkbescherming en zout resistentie. In een later stadium zal ook gekeken worden naar voedingswaarde, zodat het gras ook geschikt is als veevoer.