Nieuws

Terug naar Nieuws

Koninklijke onderscheiding voor vrijwilligers Sam's Kledingactie

Koninklijke onderscheiding voor vrijwilligers Sam's Kledingactie

 

De heer en mevrouw de Jong uit Alkmaar zetten zich al bijna 30 jaar in voor Mensen in Nood door kleding in te zamelen voor Sam’s Kledingactie. Voor deze prestatie én voor hun vrijwilligerswerk voor de Nierstichting en Stichting Kerk in Nood ontvingen zij afgelopen vrijdag een Koninklijke onderscheiding van de loco burgemeester van Alkmaar. Het komt niet vaak voor dat een echtpaar wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Bovendien zijn het de laatste lintjes van de koningin; vanaf nu zijn het lintjes namens koning Willem Alexander. Dit maakte de huldiging extra speciaal.

gouden duo
De heer N.P. (Nico) de Jong (81 jaar) en zijn vrouw J.G.M. (Annie) de Jong - Goes (66 jaar) kregen de onderscheiding voor hun grote en langdurige inzet voor de samenleving, vooral op het terrein van ontwikkelingssamenwerking en buurtcohesie. In de jaren 80 werden zij vrijwilligers bij Stichting Kerk in Nood. Zij namen destijds de kledinginzameling over van iemand die het vanwege gevorderde leeftijd niet meer kon doen. Toen Kerk in Nood stopte met de kledinginzameling, ging de familie De Jong verder voor “Sam’s Kledingactie voor Mensen in Nood”. Via hun kledingdepot aan de Costerstraat 17 te Alkmaar - en een schuurtje van vriendelijke buren, dat fungeert als opslag – worden maandelijks 120 tot 140 zakken gebruikte kleding, schoeisel en huishoudtextiel ingezameld. Andere spullen die tegelijk met de kleding binnen komen worden door de heer en mevrouw de Jong op rommelmarkten verkocht. De opbrengst daarvan is voor Kerk in Nood. In totaal hebben zij, door de jaren heen, al behoorlijke bedragen kunnen overmaken voor dit goede doel. Daarnaast zetten zij zich in voor het schoonhouden van de directe woonomgeving; onkruidvrij houden van stoep, straat, steeg en sloot. En de heer de Jong is tevens collectant en wijkcoördinator voor de Nierstichting.

opvolger gezocht
Sam’s Kledingactie is erg trots op de inzet van het echtpaar en de daar uit voortvloeiende huldiging. Mede dankzij de steun en inzet van de heer en mevrouw De Jong hebben honderden mensen in rampgebieden steun mogen ontvangen van Mensen in Nood, in de vorm van noodhulp, wederopbouw, voorlichting en educatie. In 2010 ontving het paar al een gouden erespeld voor dit feit. ‘Wij hebben nog steeds erg veel plezier in het werk voor de stichting,’ vertelt mevrouw De Jong. ‘Soms ontvangen we kleding van dierbaren die zijn overleden. Voor de kledinggever is het dan fijn om te weten dat de kleding goed terecht komt en er netjes mee wordt omgegaan. Dat geeft erg veel voldoening.’ Wel maakt zij zich zorgen dat mocht meneer De Jong zijn gezondheid het niet meer toe laten, er niemand is om het depot over te nemen. ‘Het zou jammer zijn als de inzameling dan zou moeten stoppen na 30 jaar!’ Aangezien hij al wat ouder is zou zo iemand meer dan welkom zijn. Maar tot die tijd zijn alle zakken kleding nog meer dan welkom aan de Costerstraat 17.

Sam’s Kledingactie werkt met een vrijwilligersnetwerk van 1200 mensen door heel Nederland. Wilt u ook een steentje bijdragen aan een mooiere samenleving? Lees meer of neem direct contact op met Sam’s Kledingactie voor meer informatie: info@samskledingactie.nl of bel 073-687 10 60.