Nieuws

Terug naar Nieuws

Ria Vos neemt na 30 jaar afscheid van Sam’s Kledingactie

Ria Vos neemt na 30 jaar afscheid van Sam’s Kledingactie

 

Opvolger gezocht voor kledingdepot Hilversum

Aan de Cruquiusstraat 14 in Hilversum was het jaren lang een druk komen en gaan van mensen. Het huis van Ria Vos en haar echtgenoot diende namelijk als kleding inzamelpunt voor Sam’s Kledingactie voor Mensen in Nood. Sam’s Kledingactie zamelt al meer dan 35 jaar oude kleding, schoeisel en overig textiel in voor de projecten van Cordaid Mensen in Nood. Door heel het land helpen vrijwilligers mee aan de inzameling door hun kelder, schuurtje of carport af te staan als kledingdepot of door inzamelacties te organiseren.

Ria Vos startte haar depot 30 jaar geleden. ‘Ik hielp destijds een dame van de parochie, al in de 70 denk ik, die een oproepje voor kledinginzameling in het parochieblaadje had gezet’, vertelt Ria. ‘Ik ben haar gaan helpen want de kleding die zij inzamelde moest helemaal naar zolder. Toen we hier kwamen wonen heb ik het van haar over genomen zodat het niet meer naar zolder hoefde en ben depothouder geworden.’ Wat Ria prettig vindt aan dit huis is dat mensen de zakken kleding gewoon onder de carport kwijt kunnen. ‘Zo hoef ik er niet eens voor thuis te blijven.’
Wanneer zij wel thuis is, biedt zij de mensen een luisterend oor. ‘Soms is afscheid nemen van kleding, bijvoorbeeld van iemand die is overleden, een emotioneel iets. Dan heb je iets kunnen betekenen voor die persoon.’

Het echtpaar Vos is -ondanks de drukke werkzaamheden van een eigen (bouw)bedrijf-  erg actief op het gebied van vrijwilligerswerk, en niet alleen voor Sam’s Kledingactie: Ria zet zich in voor de Zonnebloem en samen met haar man heeft zij veel voor de kerk gedaan, zoals een snuffelmarkt organiseren voor de derde wereld.
Welverdiend dan ook, dat Ria in 2011 mee mocht met de Kenia-reis, georganiseerd door Sam’s Kledingactie. Dit bezoek aan de ‘Waterwinprojecten’ van Cordaid Mensen in Nood in Isiolo en Mandera heeft veel indruk op haar gemaakt.
‘Als ik nu nog beelden zie van Kenia dan ruik ik weer de lucht en sfeer daar. Ongelooflijk hoe blij mensen daar kunnen zijn met heel weinig. Zij zijn dank zij de bijdrage van Mensen in Nood nu zelfredzaam. Als dank werd er urenlang gezongen en gedanst voor ons. En wat piepen wij hier dan toch’, vindt Ria…’De vrouwen daar moesten bijna een dag lopen voor alleen drinkwater!’ Op een meisjesinternaat zag Ria dat de kinderen één glaasje water per dag kregen. ‘Je ziet dan pas de grote contrasten tussen hier en daar. Dankzij het Waterwinproject hebben 150 meisjes geen waterprobleem meer. En drinkwater, dat is toch je eerste levensbehoefte,’ aldus Ria Vos.

Ondanks alle inzet en ondanks de voldoening die het echtpaar Vos behaalt uit het werk als depothouders voor de stichting, zal het kledingdepot aan de Cruquiusstraat 14 helaas opgeheven worden. Om gezondheidsredenen gaan Ria en haar man op een appartement wonen en zal hun oude huis verkocht worden. Mensen uit de omgeving kunnen met hun kledingdonaties voor Sam’s Kledingactie voortaan terecht bij het kledingdepot van Klaske Burggraaff-Laport aan de Lijsterbeslaan 10 te Hilversum.

 

Bent u geïnteresseerd in vrijwilligerswerk bij Sam’s Kledingactie en wilt u een kledingdepot beheren of een inzamelactie organiseren (met uw buurt, bedrijf, school)? Kijk op: www.samskledingactie.nl of bel met Sams Kledingactie voor Mensen in Nood via: 073-687 10 60.