Hoe werkt kledinginzameling?

Hoe werkt kledinginzameling?

Inzamelen: Sam’s Kledingactie zamelt op verschillende manieren herdraagbare kleding en schoenen en in beperkte mate huishoudtextiel in. Je kunt herdraagbare kleding en schoenen inleveren bij kledingcontainers, kleding inleverpunten-aan-huis (depot’s)  en tijdens de Kledingacties in voor- en najaar.

Transport: Onze chauffeurs halen de ingezamelde kleding op bij de inleverpunten. Transporteurs kunnen zich legitimeren als vervoerders voor Sam's.

Sorteren: De ingezamelde kleding wordt verzameld in ons centrale magazijn in Udenhout. Vervolgens wordt het verkocht aan sorteerbedrijven. Deze sorteren de kleding op soort, maat en kwaliteit.

Hergebruik: Herdraagbare kleding wordt getransporteerd naar landen buiten de Europese Unie. Met name naar Afrika en Oost-Europa. Hier is behoefte aan goede tweedehands kleding. De kleding wordt op tweedehands markten verkocht tegen lage prijzen. Zo wordt kleding voor iedereen toegankelijk.

Recycling: Versleten of kapot textiel wordt gerecycled tot nieuwe materialen. Bijvoorbeeld tot poetslappen of vulling voor matrassen. Maar ook tot nieuwe kleding!

Doneren: De opbrengst van de ingezamelde kleding gaat o.a. naar de ontwikkelingsprojecten van Cordaid. Op basis van Sam-Sam steunt Sam’s Kledingactie ook andere goede doelen. Zowel op internationaal niveau als op lokaal niveau.