Kleding goed doel - Sam's Kledingactie

Kleding voor een goed doel

Sam's Kledingactie voor Mensen in Nood steunt met de opbrengst van kledinginzameling noodhulp- en wederopbouwprojecten van Cordaid Mensen in Nood. Hierdoor krijgen hulpbehoevenden, die het door omstandigheden minder goed getroffen hebben, ondersteuning voor het opbouwen van een betere toekomst. De kleding voor het goede doel wordt ingezameld met behulp van een uitgebreid, landelijk vrijwilligersnetwerk. Zo zamelen we zo veel mogelijk gebruikte kleding, schoenen en huishoudtextiel in, slaan we de goederen over om ze uiteindelijk tegen goede prijzen te verkopen. Met de opbrengst van de kledinginzameling steunen wij verschillende projecten van goede doelen.

Goede doelen projecten

Kenia wordt al jaren geteisterd door droogte wat nog erger wordt door klimaatveranderingen. Cordaid Mensen in Nood startte in 2002 samen met 15 lokale partners een grootschalig project in Kenia om de lokale bevolking te helpen zich te wapenen tegen de droogte, het droogte cyclus management project. Met de ingeleverde oude kleding steunt Sam’s Kledingactie dit project in twee districten, Mandera en Isiolo. Hier wordt ervoor gezorgd dat mensen minder kwetsbaar worden in periodes van droogtes. Dit doen de goede doelen door het creëren van nieuwe inkomstenbronnen of het realiseren van waterbronnen. Zo hoeft droogte niet altijd tot een ramp te leiden!

Sam’s Kledingactie voor Mensen in Nood steunt het project Mode Met een Missie. De stichting Mode Met een Missie wil de verbinding leggen tussen de modewereld en dagactiviteiten van dak- en thuisloze vrouwen in Nederland. Doel is om het eigen modelabel Ami-e-toi verder te ontwikkelen in samenwerking met jonge Nederlandse modeontwerpers. Vanuit de gedachte dat iedereen een tweede kans verdient, is in ieder kledingstuk een tweedehands detail verwerkt. De vrouwen hebben een zinvolle dagbesteding en leren een vak dat kansen geeft voor hun verdere (loopbaan)ontwikkeling.

In Charkov, de tweede stad van de Oekraïne, steunt Sam’s Kledingactie door middel van opbrengsten uit ingeleverde oude kleding de verbouwing van een internaat. Dit herbergt zo'n 160 kinderen. Onder meer het verwarmingssysteem in de studiezalen en slaapverblijven wordt gerepareerd. Ook wordt de medische afdeling voorzien van kunststof ramen.

Kledinginzameling methodes

Over het hele land staan er kledinginzameling containers van Sam's Kledingactie verspreid. Deze staan bij kerken, scholen en instellingen. Hier kunnen mensen altijd terecht met hun kleding voor het goede doel. De kledinginzameling containers worden beheerd door een vrijwilliger en regelmatig geleegd door de chauffeurs van Sam's Kledingactie.

Verder stellen vrijwilligers over het hele land hun schuur, garage of berging beschikbaar voor kledinginzameling. Niet alleen mensen uit de gemeente, maar ook familieleden, vrienden en kennissen brengen hun zakken kleding naar het depot. Als het depot vol dreigt te raken, belt de depothouder Sam's Kledingactie en wordt de kleding opgehaald.

Daarnaast zijn er doordeweekse- en zaterdagse kledinginzamelingsacties. Een groep plaatselijke vrijwilligers mobiliseert de bevolking om kleding te brengen naar bijvoorbeeld scholen, kerken of buurthuizen. Hier wordt de kleding in ontvangst genomen door plaatselijke vrijwilligers en vervolgens opgehaald door de vrachtwagen van Sam's Kledingactie.

Sam's Kledingactie koopt ook kleding in van andere kledinginzamelaars, veelal andere goede doelen, en verkoopt deze weer door. In 's-Hertogenbosch werken we samen met kringloopbedrijf Vindingrijk. Op deze manier zetten we jaarlijks een half miljoen kilo kleding extra om.

Kledingacties

Alle acties

Vaste inleverpunten

Noord Holland
Friesland
Zuid Holland
Utrecht
Flevoland
Gelderland
Overijssel
Drenthe
Groningen
Noord Brabant
Limburg
Zeeland
 

Hoe wij werken?